Theo van Vijfeijken, een man met gouden handen

Het zou zomaar kunnen dat je Theo tegenkomt met een fototoestel om zijn nek, waar een flinke lens op zit. Prachtige foto’s van zijn hand hebben al menig verhaal nog mooier gekleurd. Ah, Theo is fotograaf? Ja ………. ook dat, maar er is nog zoveel meer. We hadden al eens gehoord dat hij z’n eigen brood bakt, heerlijke pizza’s maakt in de eigenhandig gebouwde pizzaoven en ook nog eens bier brouwt. Tijdens ons gesprek, blijken er steeds andere vaardigheden langs te komen waar wij geen weet van hadden en die voor hem zo vanzelfsprekend waren, dat hij vergat het erover te hebben. Gelukkig was Jacqueline er nog….

Wanneer we thuis bij hem aan tafel zitten, is er eerst koffie met een overheerlijk stuk zelfgemaakte appelvlaai waarin o.a. ook walnoten verwerkt zijn. ‘Slagroom?’ Ach ja, waarom niet. Ondertussen komen er al pratend onbewust wat van die andere vaardigheden naar boven.

Zullen we bij het begin beginnen?
Geboren in Mierlo-Hout, maar getogen in Nederwetten. Hij ontmoette Jacqueline. Zij trouwden en zijn in Nuenen gaan wonen. Nederwetten bleef lonken en Theo ging een huis bouwen op een stuk grond van zijn vader. Ze hebben uiteindelijk tien jaar in het eigengebouwde huis gewoond. Daar had hij ook z’n eerste Brabantse houtoven, waarin hij brood bakte en is het bierbrouwen begonnen.

Het gezin verhuisde naar Nuenen
De vader van Jacqueline overleed en haar moeder vond het huis te groot voor haar alleen. Dat huis stond echter in Nuenen. Het gezin met inmiddels vier kinderen, ging verhuizen. Misschien voel je hem al aankomen…… het huis, garage en schuur werden, terwijl ze daar al woonden, door Theo volledig verbouwd. Voor de kinderen was het heerlijk. Zij genoten ervan, want er ontstonden steeds weer andere leuke plekjes waar geslapen kon worden. En toen alles klaar was, was er voor (schoon)moeder en het gezin fijne woonruimte ontstaan. En ja, ook daar was weer een Brabantse houtoven.

Toe aan een nieuwe uitdaging
Theo straalt rust uit, maar stilzitten zit niet in zijn bloed. Bezig blijven hoort gewoon bij hem. Dus borrelde weer een idee op, een pizzaoven voor in de tuin. We maken een rondje door de tuin en de bijgebouwen. We zijn onder de indruk van de pizzaoven, een mooie, grote ronde bol. ‘Die stenen heb ik allemaal op maatgemaakt en naderhand ingelegd met mozaïek.’ Alles ziet er heel professioneel uit, ook de plek waar hij het bier bouwt en zeker ‘Bakkerij Koosje’. Die plek is genoemd naar de moeder van Jacqueline, die daar woonde. Een officiële bakker zou z’n vingers aflikken als hij bij Theo binnen zou kunnen kijken. Theo zelf komt niet meer bij de bakker. Hij bakt al z’n brood zelf, allerlei soorten.

Fotografie
Theo was en is een geliefd vogelaar. Hij houdt erg van in de natuur zijn. Regelmatig zag hij daar mensen in de weer zijn met fototoestellen waar een flinke lens op zat. Het leek hem wel wat om ook mooie natuurfoto’s te maken. Zijn eerste camera was een feit. Dat begon allemaal zo’n jaar of twaalf geleden. Inmiddels maakt hij geweldige plaatjes. Hij heeft zijn apparatuur uitgebreid met een drone, die haarscherpe foto’s maakt. Onlangs heeft hij zijn archief met 35.000 foto’s opgeschoond tot 27.000.

Autodidact
Voor het raam staan twee verschillende designstoelen. ‘Die heb ik ook gemaakt.’ Niet alleen gestoffeerd maar ook het frame, kortom de gehele stoel. Dat is zo’n vaardigheid die hij nooit gemeld had. ‘In het begin van mijn werkzame leven heb ik bij Cuijpers gewerkt, als gediplomeerd stoffeerder. Mijn enige diploma’, zegt Theo lachend. ‘Daar heb ik van alles gedaan, behangen, stofferen, trappen bekleden. Ik heb verder niet doorgeleerd.’ Niet doorgeleerd? Als er iemand veel geleerd heeft, is het Theo. Alleen niet via schoolboeken, maar door te kijken en maar ‘gewoon’ aan de slag te gaan. Hij is een autodidact all over! Als iemand laat zien hoe belangrijk het is een paar gouden handen te hebben, is het Theo. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hij naast dat alles ook nog een baan had. 41 jaar is hij isolatie plaatwerker geweest. De laatste jaren bij ECO Steam and Heating Solutions in Tilburg. Daar werd hij erg gewaardeerd door zijn zeer gedegen werk.

Tekst: Gemma Eerdmans
Foto: Theo van Vijfeijken