Ik ben …….

In spraakmakende interviews vertellen onze inwoners wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze hier zo graag wonen en leven. Hun boeiende verhalen vind je hier. Wil je weten wie ze zijn? Lees dan gauw verder… Deze rubriek wordt natuurlijk aangevuld, want er zijn zoveel leuke en fascinerende mensen te vinden in onze dorpen!

Leo van de Sande, dorsklippel

Theo van Vijfeijken

Het zou zomaar kunnen dat je Theo tegenkomt met een fototoestel om zijn nek, waar een flinke lens op zit. Prachtige foto’s van zijn hand hebben al menig verhaal nog mooier gekleurd. Ah, Theo is fotograaf? Ja ………. ook dat, maar er is nog zoveel meer. We hadden al eens gehoord dat hij z’n eigen brood bakt, heerlijke pizza’s maakt in de eigenhandig gebouwde pizzaoven en ook nog eens bier brouwt. Tijdens ons gesprek, blijken er steeds andere vaardigheden langs te komen waar wij geen weet van hadden en die voor hem zo vanzelfsprekend waren, dat hij vergat het erover te hebben. Gelukkig was Jacqueline er nog….

Meer weten

Leo van de Sande, dorsklippel

Jo Klomp

Ik was zeven jaar en zat al achter de naaimachine. Ik ben uit een gezin met twaalf kinderen en ik ben de derde. Een boerengezin. Mijn vader werd maar vijfenvijftig. Toen moesten we het zelf redden.
Het boerenleven ging door met eerst de koeien melken en dan naar school.

Meer weten

Leo van de Sande, dorsklippel

Gertje Roosen

Ik kan het me nog herinneren: In de eerste klas van de kleuterschool stond een schildersezel met kwasten en daarbij palletjes verf. Van die plakkaten. Ik heb er met verlangen naar gekeken: ”Wanneer zou ik achter die ezel mogen schilderen? Nog steeds ruik ik de geur van die plakkaatverf en ik denk dat toen het zaadje geplant is dat later zou ontkiemen en waardoor ik geworden ben die ik ben.
Wie zij werd………….

Meer weten

Leo van de Sande, dorsklippel

Ad Verhappen

Het leven van Ad Verhappen is muziek. Sinds 1985 woont hij hier in Nuenen. Hij weet nog goed dat hij toen ook zijn eerste concert hier in De Vank gaf, waar hij als tenor zong. Het vroor toen twintig graden en het was een hele klus om het warm te stoken.
Maar het lukte: in een uitverkochte zaal vond toen zijn eerste concert plaats.

Ad en muziek
Muziek is voor Ad een hobby en een passie, zijn hele leven al…..

Meer weten

Leo van de Sande, dorsklippel

Leo van de Sande, dorsklippel

“De rogge is bekwaam”, kondigde Leo maandag 19 juli 2021 aan op zijn Facebookpagina.
“De natuur bepaalt. Komende week wordt het mooi weer en de week daarna gaat het regenen. Ik ga maaien en oogsten bij windmolen De Roosdonck op vrijdag 23 en zaterdag 24 juli 2021.” Leo heeft nauwlettend in de gaten gehouden hoe het graan groeide. Rogge heeft niet zoveel nodig en had al mest gehad.
Leo heeft de winterrogge opnieuw gezaaid tijdens een hoosbui op 5 oktober 2020, omdat de roggemijt was afgebrand in de nacht van 14 op 15 augustus.
Een diepe teleurstelling voor Leo, zijn zoon Niels en hun maten, omdat ze dit voor de inwoners van Nuenen, Gerwen en Nederwetten
hadden gedaan ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de gemeente. De winterrogge ontleent hier zijn naam aan: het graan moet voor de winter ontkiemd zijn, zodat de vorst erover komt. Het nostalgisch maaien en oogsten bij De Roosdonck uit de tijd van Vincent van Gogh was net als vorige zomer een spektakel. Precies voor een regenbui was de rogge ‘op stuik’ gezet. Onder de toeschouwers bevond zich de voorzitter van de vereniging voor Historische stationaire Motoren en Tractoren (HMT).

Meer weten

Bertje van Stiphout, gemeenteraadslid en fractievoorzitter D66

Bertje van Stiphout, gemeenteraadslid en fractievoorzitter D66

Ze presenteerde politiek café PEER en in 2018 werd ze voor vier jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor D66. Haar eerste en tevens laatste termijn, want Bertje is 65 geworden en gaat met pensioen. Ze wilde de partij vernieuwen en dat is gelukt, er zijn veel jonge mensen toegetreden. Op 12 december 2020 ontving Bertje voor de gemeentevilla het boekje ’26 Vrouwen in de Gemeenteraad van Nuenen c.a. 1946 – 2020’ van Jan Hoeve, voorzitter van D66. Je vindt haar op pagina 20. Dit boekje is uitgegeven door Truus Houtepen met ondersteuning van D66 Nuenen en heemkundekring De Drijhehornick.

Meer weten

Marlies Schulz, dominee

Marlies Schulz, dominee

Sinds januari 2019 is Marlies dominee in Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Samen met haar partner en zoon woont ze in de pastorie aan de Berg 26, haar dochter woont in Eindhoven. “Het bijzondere van dit huis en wat er bij deze aanstelling hoort, besefte ik pas in tweede instantie. Maar toen ook echt goed. We besloten het atelier, waar Vincent driekwart van zijn oeuvre maakte, eens per maand open te stellen als staartje van de rondleiding bij Salon Nune Ville. Onze zoon is gids en leidt bezoekers hier rond in meerdere talen; Nederlands, Engels en Duits. Ook besloten we de tuin in de oorspronkelijke stijl terug te brengen zoals die 200 jaar geleden was met irissen en beukenhagen.
Daar besteedt mijn partner veel tijd en aandacht aan, hij komt uit een familie van tuinders.”

Meer weten

Martin Beekhuis, programmamaker Radio Nederwetten

Martin Beekhuis, programmamaker Radio Nederwetten

Martin richtte samen met Paul Veldkamp in 2019 de zender Radio Nederwetten op en bouwde zelf de radiozender op zijn zolder in Nuenen. De zendmast met antenne staat bij Paul aan de Soeterbeekseweg in Nederwetten. Paul gaat emigreren naar Bonaire. De radiomakers zoeken een opvolger!

Meer weten

Jan van Rooij, gildebroeder St. Annagilde Nederwetten

Jan van Rooij, gildebroeder St. Annagilde Nederwetten

Op het moment van ons interview en fotosessie geeft fotograaf Theo van Vijfeijken de koningsmantel,
koningsvogel en schildjes uit 1800 terug aan Jan. Theo heeft ze voor het St. Annagilde gefotografeerd en daarmee een belangrijk deel van de historie vastgelegd, het gilde bestaat al sinds 1614. Theo’s vader was er koning van 1986 tot 1988 en Theo was ooit tamboer.
We bevinden ons aan het einde van de wereld, het laatste huis op Heerendonk in Nederwetten. De verharde weg houdt hier op. En de tijd lijkt hier stil te hebben gestaan…

Meer weten

Piet Teunisse, vrijheidsstrijder

Piet Teunisse, vrijheidsstrijder

Een oorkonde van het Regiment Limburgse Jagers herinnert aan Piet’s bijzondere inzet in Indonesië van 1947 tot 1950. Een bewijs van waardering voor diensten als wachtlopen, patrouilleren, dienstauto’s testen en privéchauffeur zijn voor officieren. Het Regiment Limburgse Jagers is een militaire infanterie van de Koninklijke Landmacht van het Nederlandse leger en een van de oudste regimenten, vernoemd naar de provincie Limburg.

Meer weten

Jesse Habraken, eerste prulleke

Jesse Habraken, eerste prulleke

Het eerste steentje in de Prullekeshof op de Berg in Nuenen is van Jesse Habraken.
Hij is op de eerste dag van de 21e eeuw geboren, 1 januari 2000, als vrouw. Nu gaat hij door het leven als man. Zijn vader Jos heeft de naam op zijn steentje laten aanpassen en dit aan Jesse cadeau gegeven met Sinterklaas.

Meer weten

Paulus Schäfer, gypsy jazz gitarist

Paulus Schäfer, gypsy jazz gitarist

Fenomenaal zijn de opzwepende gitaarsolo’s van Gerwenaar Paulus Schäfer. Hij geeft de muziek van de legendarische Django Reinhardt een eigentijds jasje met behoud van de traditie. Zijn nieuwste project ‘The Five Great Guitars – Black Magic Woman – The music of Santana’ doet niet onder voor Django’s ‘Quintette du Hot Club de France’ uit 1934. Ultieme gypsy swing met alleen snaarinstrumenten. Zijn gitaar brengt Paulus overal. En de hele wereld weet hem in Gerwen te vinden voor gitaarlessen en optredens.

Meer weten

Julia Gevers, boerin

Julia Gevers, boerin

Bij het melkveebedrijf van de familie Gevers aan de Prinsenweier 18 in Nuenen staat sinds kort een huisje voor de melkstal waar je rauwe melk en verse eieren kunt kopen. Het is de eerste stap van boerendochter Julia richting haar eigen boerderijwinkel waar ze verse kaas, boter en andere lokale producten aan de man gaat brengen.

Meer weten

Marietje Vogels, kleurrijk inwoner

Marietje Vogels, kleurrijk inwoner

Wie kent haar niet? Fotograaf Elly van Maasakkers kent Marietje haar hele leven al en ziet haar iedere dag met haar boodschappentas op wielen voorbij komen in de Zuster Celinehof in Nuenen. Marietje is een gegeven, een icoon. Met haar spontane groet en gezellige babbel, bezorgt ze je een lach op je gezicht. Ze maakt je dag helemaal goed.

Meer weten

Gerard van Maasakkers, zanger

Gerard van Maasakkers, zanger

De populaire Brabantse zanger zag het levenslicht op 26 maart 1949. Zijn muzikale talent brak al op jonge leeftijd door. Hij zong in het kerkkoortje, had op kostschool al een bandje en kreeg op zijn 17e zijn eerste gitaar. Na zijn studies in de tuin- en bosbouw trad hij niet in de voetsporen van zijn vader (tuincentrum Marjolein). Zijn langspeelplaat in 1978 was meteen een succes en in 1980 koos Gerard voor de muziek. Het begin van een glansrijke zangcarrière in het dialect.

Meer weten

Bas Schuts, filmmaker

Bas Schuts, filmmaker

Bas realiseerde zijn droom en produceerde de comedyserie ‘Brammetje’, hij wilde altijd al een sitcom (situation comedy) maken. In zes afleveringen van een half uur volg je als kijker een vaste groep personages in een alledaagse omgeving. Door het toeval en de vreemde eigenschappen van de karakters ontstaan komische situaties, die heel herkenbaar zijn voor het publiek. En dat geeft een saamhorigheidsgevoel. De opnames zijn op diverse locaties in Nuenen gemaakt met hulp van veel vrijwilligers. Lokale Omroep Nuenen zendt de serie wekelijks uit op zaterdag.

Meer weten

Antonie de Rooij, ontwerper en kunstenaar

Antonie de Rooij, ontwerper en kunstenaar

Antonie is een echte Nuenenaar, geboren en getogen. Zijn wieg stond in de Larikslaan 5. Twee bekende familielijnen komen in hem samen; de Rooij en van Abbe. Zijn moeder schilderde en zijn overgrootvader, Henri van Abbe, was sigarenfabrikant en kunstverzamelaar. Dankzij hem heeft Antonie de schilders Jan Sluijters, Kees van Dongen en Breitner als inspiratiebron ontdekt. Zijn tante Olly van Abbe, de oudste zus van zijn moeder en beeldhouwster, heeft het beeld gemaakt van Hertog Jan II van Brabant dat voor het gemeentehuis en tegenover het heemhuis staat aan de Papenvoort in Nuenen. Creativiteit is hem met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten, het bruiste thuis.

Meer weten

Karlijn van Kasteren, coach

Karlijn van Kasteren, coach

Deze bevlogen inwoner stond op de omslag van maandblad ‘Zó Nuenen’ van oktober 2020. Karlijn woont sinds 2014 in Nederwetten, is voor het CDA actief in de dorpspolitiek en speelt trompet, eerst bij de ‘Wettertetters’ en sinds kort bij Drumfanfare Jong Leven. In haar praktijk Moms@work, geeft ze life-, loopbaan- en budgetcoaching, workshops en Reiki. En ze is bezig met de oprichting van maar liefst twee stichtingen: ‘Hart voor Nuenen’ en ‘Aphrodite’.

Meer weten

Finn de Koning, student

Finn de Koning, student

Finn is een van de zogenaamde 268 ‘millenniumkinderen’, geboren in het jaar 2000. Een steentje met zijn voornaam en geboortedag ligt in de Prullekeshof, een plantsoen in de vorm van een driehoek met een statige Koningslinde op het leuke dorpspleintje bij de lindeboom, de waterpomp en het monument van Vincent van Gogh.

Meer weten