Martin Beekhuis, computerdeskundige

Martin is in Groningen geboren en opgegroeid. “Ik wilde een opleiding in elektronica gevolgen, heb de Uitgebreide Technische School (UTS) gedaan en solliciteerde door heel Nederland”, vertelt hij. Tussen 1968 en 1984 werkte Martin bij Philips in Den Haag en Hengelo in de verkoop van computers en volgde diverse cursussen. In 1984 kwam hij met zijn gezin in Nuenen wonen, omdat hij bij Philips in Eindhoven ging werken als groepsleider. Hij kreeg de leiding over een groep technici die service verleenden.

Hobby

Al van kleins af aan bedenkt en maakt hij technische producten en hulpmiddelen. Een hobby die thuis de zolder en een kamer in beslag neemt. Hij krijgt radio’s uit 1946 en 1956 aan de praat en zijn laatste project is de restauratie van een morsesleutel.

Zijn opa was een van de eersten in zijn dorp die een televisie kreeg. In die tijd begon de uitzending ’s avonds op Nederland 1 en 2. Ook waren er wat richtlijnen over het gebruik van omgevingslicht. Je mocht geen tv kijken in het donker en het advies was een schemerlamp op of naast de tv te plaatsen. De opa van Martin zette de tv in de voorkamer en de familie keek naar programma’s vanuit de achterkamer. De schuifdeuren stonden open. Vanwege de afstand stond het geluid nogal hard. Opa en oma hoorden de voordeurbel niet. Martin bouwde een lampje voor op de tv dat uitging als de bel ging! Zo is het begonnen. Als kind luisterde hij graag naar de zender AFN en maakte een kristalontvangertje om die zender te kunnen ontvangen. “Daar lag ik in bed naar te luisteren.”

Radio Nederwetten

Radio Brainport maakt 24 uur per dag 7 dagen per week een cultureel programma met nieuws, weer en verkeer, leuke muziek en Engelstalige reportages voor en over expats die in de regio studeren en werken. Via internet is Radio Brainport en daarmee Radio Nederwetten te beluisteren in onze gemeente en ver daarbuiten, van Tilburg, Zaltbommel, Boxtel en Helmond tot in het noorden van België.

Om 16.00 uur krijgen Martin en Paul ruimte in de uitzending voor berichten uit Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De inhoud wordt door Martin in Dropbox klaargezet en de MP3 files worden automatisch uitgezonden op de middengolf (828 kHz ofwel 362 meter). De middengolf is niet meer in gebruik bij landelijke radiozenders en daardoor te gebruiken voor enthousiaste hobbyisten als Martin en Paul.

Nostalgie

De eerste programma’s zijn uitgezonden met een door Martin gebouwde lampenzender die in de loop van het eerste jaar is vervangen door een modernere halfgeleider, een transistor. In de eerste uitzending liet Martin muziek van Glenn Miller horen, pure nostalgie. Naast artikelen van Vincentre en Salon Nune Ville heeft heemkundekring De Drijehornick bijgedragen met de limericks van Gerard de Laat, auteur van het boekje Zoo prôte wèij in Nuejne mi mekaâr, voorgedragen in onvervalst Nuenens dialect.

De radiosignalen worden verzonden via een zendmast van 25 meter hoog in de buurt van Paul’s huis in Nederwetten. Daar is veel koperdraad voor nodig, de lengte van de antenne komt overeen met de golflengte (362 meter of een deel daarvan). In december is deze mast met lichtjes de grootste kerstboom van de omgeving.

Ontvangst

Radio Nederwetten is te ontvangen via streaming op www.radio4brainport.org en kanaal DAB+ channel 7B. De zender heeft een vergunning van Bumra/Stemra en toestemming van het Commissariaat van de Media om een radio-omroep te verzorgen. Hoe groot de luisterdichtheid is, is onbekend. Toen de zender een dag vanwege een storing uit de lucht was, werd Paul verrassend vaak gebeld door luisteraars met de vraag wat er aan de hand was.

Radio Nederwetten is het allerleukste en sterkste radiostation in Nuenen, Gerwen en Nederwetten! In ieder geval tot en met 30 juni 2021 in de lucht. Dan geeft Paul Veldkamp een interview voor zijn vertrek naar Bonaire.

Foto: Theo van Vijfeijken
Bron: Nieuwsbrief heemkundekring De Drijehornick september 2020