Julia Gevers, vierde generatie in het familiebedrijf

Het begon als een schoolopdracht van Julia. Aan de Aeres Hogeschool in Dronten volgt ze de opleiding Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij. Het idee om verse melk aan huis te verkopen had ze al jaren, maar het was er nog nooit van gekomen. Doordat veel mensen tegenwoordig liever lokaal willen kopen, zodat ze kunnen zien waar en hoe een product gemaakt wordt, leek het haar nu een goed moment om haar project op te starten. Ook wil ze de afstand tussen burgers en boeren verkleinen: “Er zijn veel mensen die niet precies weten hoe melk geproduceerd wordt en wat er allemaal gebeurt op een boerderij.” Ze wil dit contact verbeteren door inwoners van Nuenen, Gerwen en Nederwetten uit te nodigen om langs te komen.

Een rijke geschiedenis
De boerderij van de familie Gevers is een echt Nuenens familiebedrijf. Overgrootvader Janus heeft in 1930 het bedrijf opgericht op de hoek van de Opwettenseweg en de Vorsterdijk. In 1951 verhuisde het bedrijf naar de Berg, waar tegenwoordig Apotheek aan de Berg gevestigd is. Nu bevindt het melkveebedrijf zich aan de Prinsenweier, waar Ad, Margo en Julia tachtig melkkoeien en vijftig stuks jongvee houden. De melk die ze aan Friesland Campina leveren heeft het keurmerk ‘On the way to Planetproof’, wat inhoudt dat ze duurzamer te werk gaan en extra aandacht besteden aan het welzijn van de koe, de natuur èn het klimaat.

Heerlijk vol van smaak
In de toekomst wil Julia het bedrijf verder verduurzamen en de verkoop aan huis uitbreiden: “Het liefste wil ik een echte boerderijwinkel, waarin we naast onze melk ook zelfgemaakte verse kaas en andere lokale producten kunnen verkopen.” Dat laat nog even op zich wachten, want Julia maakt eerst haar opleiding af. Dit eerste nog kleinschalige project toont aan hoeveel enthousiasme en motivatie ze heeft. De rauwe melk die Julia verkoopt is heerlijk vol van smaak, bevat allerlei goede voedingsstoffen, kan drie dagen gekoeld bewaard worden en is direct bruikbaar voor het maken van slagroom, karnemelk, kaas of boter. Het advies luidt om de melk voor het drinken te koken. De literflessen worden gereinigd en hergebruikt. Inmiddels weten steeds meer inwoners de weg naar de boerderij van de familie Gevers te vinden.

Tekst: Mariëlle Raaijmakers, student Communicatie Fontys Hogeschool Tilburg uit Nuenen

Foto’s: Frank van Welie, fotograaf Lokale Omroep Nuenen