De Twaalf Tuinen Tocht, Zaterdag 26 en zondag 27 juni 2021 van 10.00 tot 17.00 uur

Twaalf grote tuinen op mooie locaties openen in het weekend van 26-27 juni hun poorten voor bezoekers. Ze liggen verspreid over Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Eeneind. Ga je ze bezoeken, dan kom je in de uithoeken van onze gemeente, van Stad van Gerwen tot Eeneind tot aan Soeterbeek. De volgorde waarin je ze wilt gaan bekijken, kun je zelf bepalen. De bezoeken mogen ook over de twee dagen verdeeld worden. Wat heb je nodig om in de tuinen te komen? Een stempelkaart! Dat is dus het entreebewijs. Die stempelkaart kun je de donderdag en vrijdag (tussen 10 en 16 uur) voorafgaand aan dat weekend of in het weekend zelf, ophalen in de tuin van Nune Ville (Berg 24). Je krijgt dan ook een routeboekje met plattegrond. Heb je twaalf stempels gekregen, dan mag je op zondag in de Domineestuin op Berg 26, een tuin gerelateerd cadeautje komen ophalen en genieten van muziek. Dat laatste kan overigens in alle locaties.

Zonder de enthousiaste tuineigenaren konden we deze tocht niet organiseren en we zijn hen daarom erg dankbaar. Zij allen doen dit vanuit hun hart en voor de Nuenenaren, Gerwenaren en Nederwettenaren. Voor tuinliefhebbers, muziekliefhebbers, fietsers en wandelaars is dit een uitgelezen kans! Alle tuineigenaren hebben hun akkoord gegeven om ook in het Coronatijdperk open te zijn. Ze verwachten van de bezoekers eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de Corona- preventiemaatregelen, waaronder de 1,5 meter afstandsregel. Toiletbezoek is nergens mogelijk, maar omdat je in Nuenen c.a. woont kun je naar huis fietsen of gebruik maken van de lokale horeca met hun mooie terrassen.

Je bent van harte welkom om de prachtige tuinen in Nuenen, Gerwen, Nederwetten te komen bekijken. Welke dat zijn? Daarover vind je informatie op deze website: www.ngn200.nl. en in de lokale kranten. Vanaf nu zullen we de komende maanden elke veertien dagen één tuin onthullen, met foto en beschrijving door de tuineigenaren. Bij de laatste zes tuinen zullen we dat wekelijks gaan doen.

Namens de organisatie,
Marlies Schulz
Ton Neijts
Jacqueline Bekkers

De eerste tuin is

De eerste tuin is

Op Hool 7 ligt onze landschapstuin in het buitengebied van Gerwen. Prachtig gelegen tussen de weilanden met zicht op de molen de Roosdonck en de Heilige Clemenskerk van Nuenen. Op 26 en 27 juni kunt u, wandelend door onze tuin, genieten van de vele vaste planten, de zwemvijver en het stukje bos.  Wees welkom! Bas Verhoef en Ageeth Filius.

De tweede tuin is

De tweede tuin is

Op Broekdijk 1, vinden we de tuin van Fons en Hennie Linders. Het huis en bijbehorende grond vallen als landgoed onder de NSW (Natuurschoonwet) De totale oppervlakte is ongeveer 6 hectare, maar het tuingedeelte beperkt zich vanaf het huis tot aan de natuurvijver. Achter de vijver liggen enkele poelen, staan inheemse bomen en zie je een paardenwei. Verder is er nog een vleermuizengrot, een imkerplaats en een insectenhotel. Dit gedeelte is een verrassend gebied, met een ongeveer 2 km lang wandelpad van gras, dat in het seizoen wekelijks gemaaid wordt.

De derde tuin is

De derde tuin is

Aan de Pastoorsmast 18 vinden we Het Bijna Thuis Huis (hospice) Latesteyn. Het ligt er op een prachtige plek in het bos. Sinds mei 2019 is het hospice daar gevestigd. Fons Linders heeft de tuin rondom Latesteyn aangelegd. De beplanting zorgt ervoor dat ieder jaargetijde zijn eigen uitstraling heeft. Via de met rododendrons omzoomde oprijlaan, kom je bij het huis. Daarachter loopt het terrein verrassend verder en gaat over in het bos waarin ook een ven ligt. Gasten en bezoekers kunnen er heerlijk wandelen.

De vierde tuin is

De vierde tuin is

Deze tuin ligt aan de Stationsweg nummer 3. Dat is een lommerrijke weg met authentieke kinderkopjes, perfect passend bij de tuin die romantisch is aangelegd. De diverse doorkijkjes en verborgen doorgangetjes in de hele tuin, in combinatie met het ruime grasveld, maken de tuin heel inspirerend voor groot en klein. Samen met de diverse zitjes, uitgebreide moestuin en de kippen in het kippenhok, is het een lust om in de tuin rond te lopen’, laat eigenaresse, Martie Hermann, ons weten.

De vijfde tuin is

De vijfde tuin is

“Aan de rand van Nederwetten, Kerkhoef 25, ligt onze tuin, die uitkijkt over de velden. Blikvanger is de grote vijver, van waaruit zich een slootje naar de achterkant van de tuin slingert. Een heerlijke plek om doorheen te lopen en te genieten van het uitzicht. Ik heet u van harte welkom.” Remke van Eimeren

De zesde tuin is

De zesde tuin is

De dynamische tuin bij het bedrijf ‘PLANTWERK’ van Caroline en Frank dient als inspiratie en voorziet hen van uitgangsmateriaal. Zij kweken en verkopen de meeste vaste planten en siergrassen die je hier kunt zien. De verzameling van bomen, hagen en heesters geven samen structuur en sierwaarde gedurende het hele jaar. ,,U bent welkom in deze grote tuin, liggend aan Eeneind 32, waar u verrassend veel verschillende combinaties van aparte en onbekende planten zult tegenkomen!”, aldus Caroline en Frank.

De zevende tuin is

De zevende tuin is

Onze tuin aan het Boord, Boord 47, bestaat uit meerdere tuinkamers. Alles is met elkaar verbonden via paadjes en laantjes. Rechts van het Parrotialaantje bijvoorbeeld, is een mediterrane tuin. Vervolgens is er dan een formele tuin, een prieel met rozen en een groente- en fruittuin. De topper is de Japanse tuin met drie vijvers. Dan is er een leuke siergrassentuin en voor de laatste, pas aangelegde tuin, wordt nog een naam gezocht. Wie weet wordt die gevonden tijdens de Twaalf Tuinen Tocht…..Welkom!!!!!” Dini en Matt Baten.

De achtste tuin is

De achtste tuin is

Aan Laar 60 vinden we de volgende mooie tuin. Deze is aangelegd rondom het bedrijfspand van Tuin technisch bureau Smeulders en de privéwoning. De tuin heeft een zwemvijver, een zwembad en diverse terrassen met bloeiende borders. De borders zijn allemaal verschillend van stijl. Je ziet er het landelijke in terug, maar ook het moderne en daarin tevens de strakke stijl. Saskia en Frank Smeulders verwelkomen u graag op 26 en 27 juni!

De negende tuin is

De negende tuin is

Op Boord 64 komen we aan bij De Walburg. De Walburg is een oase van rust en landschappelijke schoonheid met zeldzame en monumentale bomen, bijzondere heestersoorten en planten. Het pad voert langs rijke borders, een moestuin, een rozentuin en loopt via een overweldigende terrassentuin door tot aan de wilde weide. Er is een speciale kunstroute met gedichten en sculpturen en veel aandacht voor natuur en natuurbeleving. Jacqueline Bedaux-Nas heet u van harte welkom!

De tiende tuin is

De tiende tuin is

Dit keer zijn we op een plek waar twee tuinen voor één geteld worden, wat wilt u nog meer? De tuinen zijn te vinden aan Stationsweg 1 en 1A.

Tuin 10a
‘Productietuin bij brouwerij’ vindt u aan de Stationsweg 1A. Het is een besloten tuin met heggen. Er zijn doorkijkjes over vijvers waar altijd vissen, soms eenden en af en toe mensen zwemmen. Er zijn achterommetjes langs wilde planten, borders en de moestuin. Het is er elk seizoen weer spannend. Het geeft rust na gedane (tuin)arbeid. Een oase van groen voor mensen, vogels, kippen en werk voor vlinders en insecten. Kiki en Remmet van Luttervelt heten u op 26 en 27 juni van harte welkom.

Tuin 10b
Juffertje-in-het-groen van Jacqueline en Pieter Stout ligt aan de Stationsweg 1. ,,Het gaat van donker en somber, naar fris en lieflijk. Welkom in onze opnieuw aangelegde parktuin. Druiven groeien tegen de gevel van ons oude huis, U vindt hortensia’s en fruitbomen. De lange tafels in het gras stralen een Franse sfeer uit, in de stijl van Van Gogh. Zang en klassieke muziek op de achtergrond maken het helemaal af. Fijn om u straks hier te ontmoeten.”

De elfde tuin is

De elfde tuin is

Het verborgen paradijs
Dit pareltje, dat niet voor niets deze naam ‘Het verborgen paradijs’ heeft gekregen, herbergt veel verrassingen. Het heeft een boomgaard met bijenstal en er zijn veel borders met vaste planten. Verder is er ook een grote moestuin, een kruidentuin en een stuk bos, waar je door heen kunt wandelen.
Er scharrelen allerlei dieren rond: kippen, ganzen, Indische loopeenden, cavia’s en een geit. Bijzonder is de antieke pipo kar, omgeven door de vele bloemen en tierelantijnen & brocante.
‘U bent van harte welkom’, aldus Marie Christien. U vindt ‘Het verborgen paradijs’ bij het kanaal tussen Nederwetten en Breugel in.

De twaalfde tuin is

De twaalfde tuin is

Buitenplaats Soeterbeek
,,Aan de oever van de Dommel ligt de Nuenense buitenplaats Soeterbeek, daar waar in de 15e eeuw het gelijknamige klooster stond. Soeterbeeks landschappelijke park,
in haar huidige vorm door de bekende tuinarchitect Dirk Tersteeg ontworpen in de 30er jaren van de vorige eeuw, is een romantisch samenspel van slingerende paden, waterpartijen en bruggetjes. De eeuwenoude bomen, veelal stammend uit het begin van de 19e eeuw, geven subtiel ruimte aan de elegante zichtlijnen naar het typische omliggende Brabantse landschap.” U bent van harte welkom, Victoria en Dirck Smits van Oyen.

Sponsoren