De Twaalf Tuinen Tocht, Zaterdag 26 en zondag 27 juni 2021

Twaalf grote tuinen op mooie locaties openen in het weekend van 26-27 juni hun poorten voor bezoekers. Ze liggen verspreid over Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Eeneind. Ga je ze bezoeken, dan kom je in de uithoeken van onze gemeente, van Stad van Gerwen tot Eeneind tot aan Soeterbeek. De volgorde waarin je ze wilt gaan bekijken, kun je zelf bepalen. De bezoeken mogen ook over de twee dagen verdeeld worden. Wat heb je nodig om in de tuinen te komen? Een stempelkaart! Dat is dus het entreebewijs. Die stempelkaart kun je de donderdag en vrijdag voorafgaand aan dat weekend of in het weekend zelf, ophalen in de tuin van Nune Ville (Berg 24). Je krijgt dan ook een routeboekje met plattegrond. Heb je twaalf stempels gekregen, dan mag je op zondag in de Domineestuin op Berg 26, een tuin gerelateerd cadeautje komen ophalen en genieten van muziek. Dat laatste kan overigens in alle locaties.

Zonder de enthousiaste tuineigenaren konden we deze tocht niet organiseren en we zijn hen daarom erg dankbaar. Zij allen doen dit vanuit hun hart en voor de Nuenenaren, Gerwenaren en Nederwettenaren. Voor tuinliefhebbers, muziekliefhebbers, fietsers en wandelaars is dit een uitgelezen kans! Alle tuineigenaren hebben hun akkoord gegeven om ook in het Coronatijdperk open te zijn. Ze verwachten van de bezoekers eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de Corona- preventiemaatregelen, waaronder de 1,5 meter afstandsregel. Toiletbezoek is nergens mogelijk, maar omdat je in Nuenen c.a. woont kun je naar huis fietsen of gebruik maken van de lokale horeca met hun mooie terrassen.

Je bent van harte welkom om de prachtige tuinen in Nuenen, Gerwen, Nederwetten te komen bekijken. Welke dat zijn? Daarover vind je informatie op deze website: www.ngn200.nl. en in de lokale kranten. Vanaf nu zullen we de komende maanden elke veertien dagen één tuin onthullen, met foto en beschrijving door de tuineigenaren. Bij de laatste zes tuinen zullen we dat wekelijks gaan doen.

Namens de organisatie,
Marlies Schulz
Ton Neijts
Jacqueline Bekkers

De eerste tuin is

Op Hool 7 ligt onze landschapstuin in het buitengebied van Gerwen. Prachtig gelegen tussen de weilanden met zicht op de molen de Roosdonck en de Heilige Clemenskerk van Nuenen. Op 26 en 27 juni kunt u, wandelend door onze tuin, genieten van de vele vaste planten, de zwemvijver en het stukje bos.  Wees welkom! Bas Verhoef en Ageeth Filius.

De tweede tuin is

Op Broekdijk 1, vinden we de tuin van Fons en Hennie Linders. Het huis en bijbehorende grond vallen als landgoed onder de NSW (Natuurschoonwet) De totale oppervlakte is ongeveer 6 hectare, maar het tuingedeelte beperkt zich vanaf het huis tot aan de natuurvijver. Achter de vijver liggen enkele poelen, staan inheemse bomen en zie je een paardenwei. Verder is er nog een vleermuizengrot, een imkerplaats en een insectenhotel. Dit gedeelte is een verrassend gebied, met een ongeveer 2 km lang wandelpad van gras, dat in het seizoen wekelijks gemaaid wordt.

De derde tuin is

Aan de Pastoorsmast 18 vinden we Het Bijna Thuis Huis (hospice) Latesteyn. Het ligt er op een prachtige plek in het bos. Sinds mei 2019 is het hospice daar gevestigd. Fons Linders heeft de tuin rondom Latesteyn aangelegd. De beplanting zorgt ervoor dat ieder jaargetijde zijn eigen uitstraling heeft. Via de met rododendrons omzoomde oprijlaan, kom je bij het huis. Daarachter loopt het terrein verrassend verder en gaat over in het bos waarin ook een ven ligt. Gasten en bezoekers kunnen er heerlijk wandelen.

De vierde tuin is

Deze tuin ligt aan de Stationsweg nummer 3. Dat is een lommerrijke weg met authentieke kinderkopjes, perfect passend bij de tuin die romantisch is aangelegd. De diverse doorkijkjes en verborgen doorgangetjes in de hele tuin, in combinatie met het ruime grasveld, maken de tuin heel inspirerend voor groot en klein. Samen met de diverse zitjes, uitgebreide moestuin en de kippen in het kippenhok, is het een lust om in de tuin rond te lopen’, laat eigenaresse, Martie Hermann, ons weten.