Open Monumentendagen zaterdag 11 en zondag 12 september:

14 monumenten in Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Eeneind èn Eckart
Ga je ze bezoeken dan kom je in de uithoeken van onze gemeente, van Hooidonk tot Eeneind en Soeterbeek en zelfs even over ‘de grens’ in de wijk Oude Gracht in Woensel. De volgorde waarin je ze wilt gaan bekijken, kun je zelf bepalen. Ook kun je de route over twee dagen verdelen.
In dit feest- en jubileumjaar ‘Nuenen-Gerwen-Nederwetten 200 jaar één gemeente’ zijn 14 monumenten gekozen
waarvan de meeste voorkomen in de canon van Nuenen, Gerwen en Nederwetten 1821-2021.

Informatie

Tijdens de Open Monumentendagen is een flyer beschikbaar met daarin meer informatie over de monumenten en op de plattegrond zie je om welke monumenten het gaat. Bovendien is op elke locatie een (gratis) flyer te krijgen met specifieke informatie over het betreffende monument. In twee dagen kun je de monumenten in willekeurige volgorde bezoeken zodat niet iedereen bij hetzelfde monument begint. Leuk om bij goed weer met de fiets de monumentenroute te maken. Beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Monumentendag - 1

Corona

Vanwege de coronamaatregelen kan een aantal monumenten alleen van buiten bezichtigd worden. Maar monumenten als windmolen De Roosdonck, de voormalige linnenweverij ’t Weefhuis, het Heemhuis van De Drijehornick, de kerken van Nederwetten en Gerwen en het Van Goghkerkje kunnen ook van binnen bekeken worden. Ook herberg Eeckaerde is toegankelijk voor bezichtiging èn voor een drankje.

Monumentendag - 2

Eckart

Bijzonder is dat er ook twee monumenten in de wijk Oude Gracht in Eindhoven zijn opgenomen en wel het kasteel Eckart en herberg Auberge Eeckaerde. Deze monumenten zijn de enige nog overgebleven gebouwen uit de oude buurtschap Eckart. Van 1810 tot 1821 maakte Eckart deel uit van de gemeente Nederwetten-Eckart. Rond 1960 zijn alle overige huizen en boerderijen op Eckart afgebroken en is de wegenstructuur verdwenen om plaats te maken voor de nieuwe wijk Oude Gracht.

Monumentendag - 3

Het raadhuis van Nuenen-Gerwen aan de Beekstraat is vanaf 1 januari 1821 het raadhuis van de nieuw gevormde gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Op 1 januari 1821 installeerde burgemeester Jan van Hoven er de nieuwe gemeenteraad.