Interview - Bertje van Stiphout

Ad verhappen

Ad Verhappen
Het leven van Ad Verhappen is muziek. Sinds 1985 woont hij hier in Nuenen. Hij weet nog goed dat hij toen ook zijn eerste concert hier in De Vank gaf, waar hij als tenor zong. Het vroor toen twintig graden en het was een hele klus om het warm te stoken. Maar het lukte: in een uitverkochte zaal vond toen zijn eerste concert plaats.

Ad en muziek
Muziek is voor Ad een hobby en een passie, zijn hele leven al. Zijn werk was inspecteur bij een verzekeringsbedrijf. Maar daarnaast was hij ook al met muziek bezig. Muziek maken voor zichzelf maar vooral voor anderen. Hij leeft op als hij mensen iets kan brengen waar ze blij van worden of wat ze leuk vinden. Ook maakt en zingt hij liederen die niet zo vrolijk zijn maar waar mensen zichzelf in terug kunnen vinden. Dat kan dan hun gevoel van eenzaamheid verminderen.

Ad houdt van wandelen en fietsen. Vaak is hij te zien in het Broek waar hij met een verrekijker vogels probeert te spotten. Bij het wilgen knotten is hij ook te vinden. De boom in gaat hij niet meer maar hij kan nog wel takken slepen. En het is voor Ad ook een sociaal gebeuren. Hij maakt graag een praatje met mensen, waar hij dan ook is. In zijn beroep was hij ook veel met mensen bezig en dat blijft zo, alleen in een andere constellatie.

De corona is voor Ad een ramp. Sinds juli vorig jaar heeft hij niet meer opgetreden. Veel mooie dingen zijn hem door de pandemie ontnomen. Hij trad gemiddeld zo’n tachtig keer per jaar wel ergens op. In december zou hij vier optredens hebben maar die gingen niet door. En zoals iedereen dat doet, hoopt Ad op betere tijden.

Zolang hij leeft, wil Ad doorgaan met het maken van muziek voor de mensen: zang en piano. Zingen, humor, een lach en een traan. Hij is een mensenmens. Contact door de muziek.

De enige plaats waar Ad nu nog kan zingen en spelen is het crematorium. Dáár wordt hij veel gevraagd: ,,Ad, je weet waar de vleugel staat en er staat ook al een glas water klaar. Ga je gang.” Ad doet het graag en met liefde maar toch verlangt hij ook naar optredens in een wat vrolijker omgeving.

Tekst: Teuntje Schulp uit Nuenen
Foto’s: Frank van Welie, fotograaf Lokale Omroep Nuenen