Paulus Schäfer

Paulus Schäfer, bekend en bescheiden

Samen met familie en beroemde muzikanten trekt Paulus volle zalen. Hij nodigt bekende artiesten als Jan Akkerman uit thuis in Gerwen te komen spelen. Paulus Invites met optredens op maandagavond in dorpscafé De Stam bestaat al vijf jaar. Standaard uitverkocht en het dak gaat er af. Naar het jaarlijkse Sinti Jazz Guitar Camp in dorpshuis ‘t Huysven komen gitaristen uit de hele wereld voor de lessen van Paulus, Fapy Lafertin en Romino Grünholz.

Paulus geeft ook online gitaarles aan beginners en gevorderden die zich de gypsy jazz eigen willen maken. Nogal lastig, want de van oorsprong rondtrekkende muzikanten zijn autodidact, getalenteerd en spelen op gevoel. Razendsnel. Paulus neemt korte instructiefilmpjes op, die als lespakket op internet worden geplaatst om de gypsy swing te helpen doorgronden, zonder schroom.

In de studio van Sinti Music in zaal D’n Heuvel hangt een poster van de film uit 2017 over het leven van Django Reinhardt: hét icoon van de gypsy jazz. Nog altijd dé inspiratiebron voor velen en tijdloos, net als Van Gogh. Zoals de Belgische manouche speelde, was uniek. Virtuoos, emotioneel en inventief (Django betekent: ik ontwaak). Paulus ontwikkelt zijn eigen gitaarspel en improviseert, componeert en probeert verschillende genres (Afrikaans, Latin), een nieuw loopje of andere akkoorden uit. Net als andere (Sinti-)muzikanten van zijn generatie geeft hij het bijzondere culturele erfgoed van Django door. Ze halen elkaar uit hun comfort zone.

Op Paulus’ Facebookpagina komen berichtjes over God voorbij. Het leven wordt samen gevierd, met gebed, zang, muziek, eten en drinken, in dankbaarheid. Familie is heel belangrijk; er is veel contact, lief en leed wordt gedeeld. “We zorgen voor elkaar”, vertelt Paulus. Op mijn vraag wat geloof betekent, bekent Paulus: “Ik weet nu wie God is. Hij heeft me innerlijk veranderd. Ik voel liefde in mij en sta iedere dag met vrede en vreugde in mijn hart op. Er is liefde en harmonie in ons gezin, met mijn vrouw en drie dochtertjes Gina, Sharona en Bella.” Paulus is toegankelijk, vriendelijk en zacht en dat is – naast zijn virtuoze gitaarspel – zijn kracht.

Tekst: Nannie van den Eijnden

Foto’s: Bart Verkuijlen