2010 Opening Vincentre

Over de voorgeschiedenis van het Museum Vincentre, geopend in 2010, zou heel veel te vertellen zijn. Nuenen heeft kennelijk afwisselend een haat- of liefdesverhouding gehad met Vincent van Gogh, want het heeft na zijn overlijden in 1890 wel lang geduurd voordat de kunstenaar hier op waarde werd geschat. Pakweg vanaf 1965 heeft het Vincent in Nuenen echter niet aan belangstelling ontbroken. Daarbij moet de naam van Ton de Brouwer als diens promotor vermeld worden. Zijn jarenlange inspanningen om Van Gogh op de Nuenense agenda én in de publiciteit te krijgen hebben uiteindelijk geleid tot het Museum Vincentre aan de Berg.

Van documentatiecentrum…
Het Van Gogh-documentatiecentrum, in 1976 geopend in bijzijn van Vincent Willem van Gogh, Vincents neef, zoon van zijn broer Theo, kun je beschouwen als de voorloper van het Vincentre. In dit voormalige koetshuis, gelegen vóór het gemeentehuis, stelde Ton de Brouwer een groot deel van zijn archief ten toon. Er volgde verschillende herdenkingsjaren met allerlei Van Goghevenementen. Maar de behoefte aan een echt museum groeide. Het oog viel op het voormalige gemeentehuis uit 1874 aan de Berg. Vincent is hier in 1884 als inwoner van Nuenen c.a. ingeschreven. Tot 1953 heeft het gebouw als gemeentehuis gediend, waarna het functies had als politiebureau, school, café, radio- en tv-zaak en Chinees restaurant.

…tot Museum Vincentre
Vanaf september 2010 is het Vincentre een museum, dat een moderne aanbouw kreeg aan de achterzijde. Met allerlei eigentijdse mediatechnieken (o.a. een screentouchtable waarop de bezoeker alles van Vincent te weten komt) wordt in woord en beeld het verhaal over Van Gogh en Nuenen verteld. Het museum bezit weliswaar geen werk van Van Gogh, maar exposeert wel schilderijen en tekeningen van zijn Eindhovens schildervrienden: Anton Kerssemakers, Dimmen Gestel, Willem van de Wakker en Anton Hermans. Ook hangt er een werk van zijn vriend Anthon van Rappard, dat deze in Nuenen maakte toen hij met Vincent optrok.

Maar er is meer dan een museum alleen. Wat te denken van wandelingen met gids langs de Van Goghmonumenten en -locaties in het centrum of fietsen door het landschap dat Van Gogh ook al bekoorde?