Blokje Om Dichter in Beeld; Een wandel- en inspiratiecyclus in woord en beeld

In het kader van NGN 200 heeft routemaker Agnes Leijen van uitgeverij Boekjes van eigen Deeg tien nieuwe wandelroutes in de gemeente Nuenen c.a. gemaakt. Het zijn stuk voor stuk prachtige geconstrueerde routes die het landschappelijk karakter van Nuenen in diverse facetten laten zien.

Het is een initiatief van Agnes Leijen die niet voor de eerste keer wandelroutes heeft ontworpen. Het verschil met nu is dat er door de samenwerking met andere disciplines extra dimensies aan worden toegevoegd. Beeld en woord versterken de wandelervaring en leggen de nadruk op zowel het landschap zelf alsook op kunst en cultuurhistorische objecten. Herkennen en beleven staan naast het positieve aspect van wandelen voorop. Een primeur voor Nuenen.
Elke derde zondag van de maand, te beginnen met 20 maart a.s., kan er met het hele gezin, de hele familie- en vriendenkring, of zelfs met de hele straat gewandeld worden. In totaal worden er gedurende dit jaar tien verschillende wandelingen aangeboden.
De wandeling kan onder begeleiding van IVN-gidsen gelopen worden of gewoon op eigen gelegenheid. De start van de begeleide wandeling is steeds om 13.00 uur. In onderstaand schema staan alle wandeldata en de locaties van waaruit gestart wordt.

Dankzij een geweldige financiële ondersteuning van Jumbo Ton Grimberg en NGN200 is het mogelijk geworden de routekaarten uit te geven in een fraaie vormgeving met op elke kaart een kenmerkende titelfoto van een Nuenense fotograaf, de uitgeschreven routes, een routekaart en de vier seizoensschilderijtjes- en gedichten.
Om meer kleur te geven aan deze wandelingen heeft Agnes Leijen samenwerking gezocht met leden van het dichterscollectief Nuenen te weten: Klaas de Graaff, Pauline Jansen, Fred Lambert en Helma Michielsen. Aan beeldend kunstenares Marianne Schellekens is gevraagd om hierbij schilderijtjes te maken.
Het gaat om in totaal veertig gedichten die in tien wandelingen telkens de vier seizoenen bestrijken. De bijhorende veertig schilderijtjes heeft kunstenares Marianne voor haar rekening genomen.
Er zijn nog wat extra’s. De dichters lopen mee en zullen op de plek die ze beschreven hebben, hun gedicht voorlezen. Ook kunnen de schilderijtjes van Marianne Schellekens ter plekke (bij droog weer) en op andere locaties in Nuenen bewonderd worden.

Voor de inwendige mens is ook gezorgd: bij de start (en einde) van elke wandeling is horeca aanwezig of er staat een foodtruck, zo kan de wandeling worden gestart of afgesloten met een drankje of lekkernij.

De routekaarten kunnen telkens vanaf de maandag voorafgaand aan de wandeling gratis worden afgehaald bij Jumbo Ton Grimberg en bij het Vincentre.

Naast de losse routekaarten wordt er ook een mapje aangeboden waarin alle wandelingen gebundeld zijn. Deze zijn vanaf donderdag 10 maart voor €9,95 te koop bij Jumbo Ton Grimberg, Bruna, Primera Risjamo en Vincentre in Nuenen, bij Boek- en kantoorboekhandel Van Grinsven in Geldrop en Eindhoven en bij Boekhandel Van Piere in Eindhoven. Daarnaast zijn ze te verkrijgen bij de start van elke wandeling.

Houd de derde zondagen tot en met 18 december (de laatste) vrij! Parkeergelegenheid bij elk startpunt is zeer beperkt, dus kom op de fiets!

De eerste tuin is

De tiende route is: Eeneind

De eerste tuin is

De negende route is: Centrum

De eerste tuin is

De achtste route is: Gerwen

De eerste tuin is

De zevende route is: Roosdonk

De eerste tuin is

De zesde route is: Nuense Broek

De eerste tuin is

De vijfde route is: Opwetten

De eerste tuin is

De vierde route is: Dommeldal

De eerste tuin is

De derde route is: Nederwetten

De eerste tuin is

De tweede route is: Stad van Gerwen

De eerste tuin is

De eertse route is: Papenvoortse Heide

De eerste tuin is
De eerste tuin is